Masersoft
Image default
Recreation / Travel

Mostar: parel van Bosnië

Mostar is een middelgrote stad in het zuiden van Bosnië en Herzegovina. Tijdens de Joegoslaviëoorlog van de jaren negentig is de stad grotendeels vernietigd, wat nog altijd te zien is in de stad.

 

Tegelijkertijd is het echter een stad die voor een groot deel weer is opgebouwd en nu het absolute pareltje van Bosnië en Herzegovina vormt. Middenin de stad vind je de zogenaamde Stari Most, oftewel Oude Brug. Deze indrukwekkende brug is het belangrijkste herkenningspunt van de stad en verbindt twee kanten van de stad met elkaar.

Stari Most: het belangrijkste bouwwerk van Mostar

De Stari Most is een eeuwenoude brug in Mostar die meermaals vernietigd is door oorlog en storm. Tijdens de Joegoslaviëoorlog vormde de brug de verbinding tussen het moslimgedeelte van de stad en het Kroatische gedeelte, die een groot deel van de oorlog lijnrecht tegenover elkaar stonden.

 

Vanwege die rol werd de brug opgeblazen. Direct na de oorlog werd de brug echter weer opgebouwd op basis van foto’s en oude tekeningen. Hiervoor werden zoveel mogelijk brokstukken van de oude brug gebouwd, waardoor je anno 2018 niet kunt zien dat de brug eigenlijk herbouwd is.

 

De brug wordt vaak de mooiste van Europa genoemd, dus een reisje naar Mostar is alleen om deze reden al de moeite waard.

Sprong wagen?

De echte waaghalzen kunnen van de brug afspringen. Dit is een flinke sprong en na ongeveer 15 jaar aan sprongen zijn er pas zo’n drieduizend niet-Bosniërs geweest die zijn gesprongen.

 

Voor de sprong betaal je ongeveer € 40,00. Er wordt geleerd hoe je moet springen en vanaf een lager platform wordt bekeken of je de techniek goed onder de knie hebt. Is dit niet het geval, dan mag je niet springen. Een fout kan er namelijk voor zorgen dat je botten breekt.

Uitstapjes naar andere plekken

Rond Mostar kun je verschillende bijzondere gebieden bekijken. Met een lokale gids kun je belangrijke plekken van de oorlog bekijken en horen over de gebeurtenissen die ongeveer twintig jaar later nog altijd diepe sporen hebben achtergelaten.

 

Hoewel de natuur rond Mostar erg mooi is, kun je er helaas nauwelijks wandelen. Het gebied ligt vol met mijnen die nog altijd gespannen staan. Het vinden en opruimen van deze mijnen is lastig, duur en gevaarlijk, waardoor dit sinds de oorlog nog maar nauwelijks is gebeurd.

 

Wel kun je naar de Kravice watervallen gaan in de buurt van Mostar. Je kunt hier heerlijk zwemmen en in het lokale restaurantje genieten van de prachtige watervallen. Anders dan bijvoorbeeld Kroatië, is het hier nog vrij rustig.